Syndrom energetické nejistoty
úterý, 4. října 2022

43_62427988_101.jpg

Státy EU jsou závislé na dodávkách plynu a ropy. Bez těchto komodit nedokáže naše svobodná a demokratická moderní společnost vůbec přežít. Mnoho zastánců uhlíkové neutrality, vyznavačů Green Dealu a Friday for Future, Fit for 55, Extinction Rebellion a dalších zelených ekologických hnutí, ochranářství a zelené politiky, by nedokázalo bez dodávek té ošklivé špinavé energie fungovat.

Namísto získání větší míry suverenity a svobody vzniklo obrovské procento populace bytostně závislé na systému a energii. Z tohoto hlediska je v podstatě jedno odkud berou státy EU plyn a ropu, ale podstatné je, že tyto komodity ke svému přežití MUSÍ odněkud dovézt. Jde především o plyn, ropu, uhlí a uran do atomových elektráren.

Z pohledu ekologů a progresivních zastánců obnovitelných zdrojů a elektromobility jejichž vzdělanost a informovanost je většinou v katastrofickém stavu, a kteří vyřvávají „já chci“, jde však také o lithium-iontové baterie vyráběné u největších znečišťovatelů na světě - Čína a Thajsko. Nebo třeba kobalt - náhradu za kobalt je těžké najít. Zvláště problematické je, že 70 % produkce kobaltu pochází z Demokratické republiky Kongo. Pokud jsou zdroje vyčerpány, je ohrožena další existence elektomobility.

Máme vlastně všechno – jak nám tvrdí z Bruselu. Jen asi nebude dost obilí, kukuřice, následně kvůli nedostatku píce a drahému krmivu nebudou ani krávy a vepři na maso. K tomu některé kovy (bez zlata a platiny se asi obejdeme), ale co ten kobalt, vanad, zinek, molibden, bor, nikl, měď? Hnojiva, fosfáty? K tomu ona ropa, plyn a to co potřebujeme nejvíc a čeho začíná být katastrofální nedostatek ve státech EU – elektřina.

Vláda nás ujišťuje, že stačí šetřit a výsledky se dostaví. Pomatená paní lidi nabádá, aby si vzali DVA svetry a snížili si doma o nějaký ten stupeň topení, to prý pomůže. Leda kulový! Zavírají se podniky, které nedokáží ufinancovat zvýšené ceny za dodávky elektrické energie a plynu. Celé společnosti uvažují o přesunu výroby mimo Evropu.

V roce 2008 byla v Evropské unii vypracována studie, jak nahradit, nebo aspoň omezit závislost států Evropské unie na dodávkách surovin z Ruska. Uběhlo 14 let a situace se pouze zhoršila. Jakákoliv vyhlášené politiků nezmění fakta.
https://www.files.ethz.ch/isn/93632/Beyond_Dependence_1108.pdf

Takže pokud se podíváme šířeji na „odstavení“ plynovodu Nord Stream 1 a Nord Stream 2, je to vlastně již spíš poslední hřebíček do rakve Evropy. To množství plynu, které Evropa spotřebovává, a které nutně potřebuje, nejde nahradit dodávkami odjinud. Takové množství volného plynu zkrátka k dispozici NENÍ. Náhrada za Ruskou ropu bude pro některé státy EU prakticky neřešitelná a to i přesto, že prý se ostatní státy EU budou spravedlivě dělit o to málo, co mají. Tak to chci vidět. Určitě ony státy zastaví vlastní průmysl, vytvoří si miliony nezaměstnaných pobírající dávky od státu, abychom si my mohli říct, že nás EU nenechala padnout?! Tomu přece nemůže věřit nikdo, kdo uvažuje reálně.


Zde je odkaz na zajímavý článek BBC, kde je zcela jasně napsáno, kolik který stát z EU spotřeboval doposud a jak je (OK – byl) závislý na dodávkách plynu a ropy z Rusa.
https://www.bbc.com/news/58888451