Copak si ještě někdo může myslet, že se Rusko bude řídit rozhodnutím Mezinárodního soudního tribunálu v Haagu?
pátek, 24. května 2024

2051_1640170955_p2021122203392.jpg

Asi si všichni vzpomenete, že Evropská unie svým rozhodnutím uvalila na Rusko sankce. Lídři zemí Evropské unie se 24. února 2022 shodli na zavedení dosud nejtvrdších sankcí proti Rusku.
Doposud bylo uvaleno na Rusko postupně 13 balíčků sankcí, jejichž důsledky dopadají spíše na nás než na Rusko.

Celé se to jmenuje:
"Sankce EU proti Rusku po invazi na Ukrajinu"

V nich se píše: Sankce v oblasti energetiky - EU zakázala dovoz ropy dovážené po moři a rafinovaných ropných produktů z Ruska. Zákaz dovozu ruského uhlí. Zákaz dovozu zemního plynu.
Cenové stropy dohodnuté s koalicí G7+ dále sníží příjmy Ruska z ropy a rovněž pomohou stabilizovat světové trhy s energií.

Zde je přesný odkaz toho, co nařídila Evropská unie.
https://eu-solidarity-ukraine.ec.europa.eu/eu-sanctions-against-russia-following-invasion-ukraine_en

Zajímavé z tohoto pohledu je fakt, že Česká elektrárenská a energetická společnost ČEZ a.s. loni v únoru zahájila proti Ruskému Gazpromu (dodavateli plynu do ČR) v Ženevě arbitrážní řízení z důvodu krácení dohodnutých dodávek plynu. Od ruského podniku žádá náhradu škody za více než miliardu korun!

Situace kolem obchodu s plynem se zkomplikovala, když ruská vojska v únoru 2022 vpadla na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.
Gasprom oproti tomu žaloval ČEZ u ruského soudu z toho, že neodebírá a neplatí za smluvené odběry, měli na tom postavenou hospodářskou strategii.

Společnost ČEZ požádala Tribunál ICC (Mezinárodní soudní tribunál v Haagu) o vydání předběžného opatření, které by zakázalo Gazpromu pokračovat v tomto ruském soudním řízení. Tribunál české žádosti vyhověl, a tím potvrdil, že spory mezi uvedenými společnostmi se mají řešit v arbitráži u ICC, nikoli před ruskými soudy.
odkaz je zde:
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/rozhodci-tribunal-icc-zakazal-gazpromu-vest-v-rusku-soud-proti-cez/2522737?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Nechci předbíhat, ale copak si někdo může ještě myslet, že se Rusko bude řídit rozhodnutím Mezinárodního soudního tribunálu v Haagu? Tohle není výhra, to je průšvih!

Šéf společnosti ČEZ Daniel Beneš v minulosti uvedl, že ruská energetická válka proti Evropě začala už předloni zhruba rok před invazí na Ukrajinu. Rusko podle něj nenápadně přestalo dodávat plyn, úroveň naplněnosti zásobníků klesala.
Rusové tvrdí, že dodali veškerý plyn, který si společnosti z EU objednaly.

Nevím, zda existovaly nějaké pozdější dodatky, ale vypadá to, že podle této statistiky a zveřejněného odborného stanoviska Informačních listů "Clean Energy Wire", který je odborným poradcem a sledujícím statistiku EU v oblasti energie a kde mimo jiné vysvětluje na svých stránkách strategii EU v oblasti energií to vypadá, že Prohlášení o nedodání plynu, nebo ropy ze strany Ruska, a neplnění kalendářů, termínů nebo objemů dodávek, zkrátka nesedí. :-|
To je ovšem zlé.
https://www.cleanenergywire.org/factsheets/germanys-dependence-imported-fossil-fuels

Myslet si o tom můžeme co chceme. Faktem zůstává, že se EU bez dodávek energií neobejde - ber, kde ber, a ty již nikdy nebudou tak levné, jako byly dříve.

Znamená to horší konkurenceschopnost oproti zbytku světa. I v USA je plyn 7x levnější než u nás. To znamená vyšší náklady na výrobu, snížení spotřeby oceli, snížení chemické produkce v EU, snížení potřeb zaměstnávat lidi z EU v průmyslovém a výrobním odvětví.

Tohle všechno není z dlouhodobého horizontu výhra nad světem a nikdo se nebude horlivě snažit nás napodobit. Tohle znamená, že nás politici hodili doslova do bezedné díry a volají u toho, že Evropa je bohatá, že my si to můžeme dovolit, že tohle je pro nás příležitost...

Při plánování dalšího vývoje EU zkrátka chyběly úředníkům v Bruselu základní znalosti fyziky, matematiky, ekonomie, energetiky a hospodářství. A my jsme díky tomu doslova v háji. 😌